"Pomáhám na svět dětem, o nichž už často nikdo nevěřil,
že ještě mohou přijít.
Nejste v tom sami, jsem v tom s vámi."

Na co si dát pozor během léčby na klinikách asistované reprodukce?

Řada klientů se během léčby (ne)plodnosti dopouští zbytečných, často nevědomých chyb. Ale také kliniky mají své rezervy. Na co si tedy dát pozor, aby právě u vás proběhl celý proces co nejsnáze?

Po bezmála deseti letech, co se pohybuji v prostředí klinik asistované reprodukce, vím, že nejčastějším problémem bývá nedodržování terapeutického plánu. Jde o případy, kdy je klientům v rychlosti předána velká spousta nových informací, které si zapamatují jen částečně nebo chybně, a podle toho pak také chybně nebo jen částečně terapeutický plán dodržují. Na vině jsou pochopitelně jak lékaři, kteří na vás v krátkém čase vychrlí mnoho často nesrozumitelných pojmů a nepohlídají si, zda všemu rozumíte. Ale chyba je v takovém případě i na straně samotného klienta, který se neptá, neověřuje si, zda vše pochopil. A odchází domů s tím, že to „nějak dopadne“.

V léčbě neplodnosti nicméně nemůže nic „nějak dopadnout“. Stačí, když jeden jediný lék užíváte špatně, v nesprávnou dobu nebo v jiném množství či v nevhodné kombinaci, a terapie nemůže fungovat. Je proto důležité z kliniky odcházet s jistotou, že opravdu víte, co kdy, jak a proč dodržovat. Případně s kontaktem na někoho, kdo vám bude v případě pochybností k dispozici a všechno zpětně ještě ujasní. Je to zdánlivá samozřejmost. Nicméně jedna z nejvíce podceňovaných věcí!

Kliniky své klienty kromě standardního léčebného plánu zahrnují do tzv. komplementárních neboli doplňkových procedur, jejichž posláním je zvýšit šanci na otěhotnění. Nejčastěji to bývá embryoskop nebo asistovaný hatching (kdy dojde v podstatě k naříznutí embrya, což má mít za následek vyšší pravděpodobnost jeho uhnízdění). Co se takových procedur týče, vybírejte s rozmyslem. Tělo už tak prochází velkou zátěží a nikde není psáno, že mu další pomůže. Proto – než do něčeho, co je navíc, půjdete – dejte si čas probrat další procedury s někým nezaujatým.

Od počátku si také dávejte pozor na to, jak na vás působí váš lékař a celá klinika. A zůstávejte jen tam, kde je vám dobře, kde vám sedí přístup personálu a nemáte pochybnosti. Pokud cítíte jen strach z lékařské autority, vnímáte jakýkoliv diskomfort, nedostatek úcty, cokoliv – vždycky máte právo odejít a hledat jiné zařízení i jiné odborníky. Kde vám není dobře, nebude dobře ani vašemu potenciálnímu miminku. Pro otěhotnění potřebujete pocit bezpečí a jistoty, ne další „stres z přísného pana doktora“.

Pokud se u vás chystá odběr vajíček a spermií, projděte to doma s partnerem krok za krokem a berte v potaz, že půjde o velice složitou situaci. Ale pro každého z vás jinak složitou. Pro ženy je odběr velkým zásahem, bolestivým zákrokem probíhajícím v plné narkóze, z něhož se pár dní vzpamatovávají. Pro muže jde zase o velký stres: odevzdat na místě, ve chvíli, která je „pod tlakem“, sperma, nebývá pro mnoho z nich jednoduché. A pokud je v tu chvíli již partnerka pod narkózou a mužovy spermie nikde… nastává situace, kdy se musí zbytečně mrazit vajíčka a celý proces se komplikuje. Vajíčka jako jednobuněčné organismy posléze špatně rozmrzají, často u toho popraskají a všechno vyjde vniveč. Řešením je v předstihu naopak zamrazit mužovy spermie a sejmout z muže tlak stresu i pojistit si tak úspěšnost celého zákroku.

Zpět na přehled článků

2018 © Fertility Coach - Renata Novická. Všechna práva vyhrazena.